A 5-a reuniune a proiectului Green chemistry around Europe, din cadrul Programului LEONARDO DA VINCI-secţiunea Parteneriate, s-a desfăşurat la Colegiul HTBLA Wels, în Wels-Austria, în perioada 2-6 martie 2015. Obiectivul principal al proiectului constă în studierea celor 12 principii ale chimiei verzi şi aplicarea lor în diferite domenii industriale ale chimiei din ţările participante.
Programul reuniunii a constat în: prezentarea design-ului site-lui proiectului creat de echipa austriacă, definitivarea e-book-lui şi a termenelor de predare a capitolelor sale, prezentarea de către fiecare delegaţie a sistemului de clasificare exemplificat pe principiile chimiei verzi precum şi asamblarea chestionarelor ce compun sistemul de clasificare în Excel.
Formarea echipelor de lucru pentru realizarea bazei de date a sistemului de clasificare a fost:
- Echipa din Austria şi cea din Ungaria pentru principiile 4, 5, 6 si 12
- Echipa din Italia şi cea din Bulgaria pentru principiile 8, 9, 10 si 11
- Echipa din România şi cea din Turcia pentru principiile 1, 2, 3 si 7.
S-a stabilit perioada următoarei întâlniri din Cluj-Napoca-România şi materialele ce trebuie realizate de către fiecare delegaţie în parte.
Vizitele de studiu au inclus: vizitarea platformei chimice a oraşului Linz; aici s-a vizitat divizia de cercetare a DSM-Fine Chemicals şi combinatul Voestalpine, unul din cele mai mari combinate siderurgice din lume cu filiale în 51 de ţări. S-a vizitat complexul cu autocarul oprindu-ne la secţia de obţinere a fontei, la laminare şi la sfârşit la secţia de ambalare cu roboţi în locul personalului uman.
Programele culturale au cuprins: vizitarea capitalei Viena care ne-a prilejuit cunoşterea unor obiective precum: Castelul Schonbrunn, a catedralei Sfântul Ştefan, a palatului Hofburg dar şi a unor obiective noi, moderne cum este gara centrală din Viena. Într-o altă zi s-a vizitat oraşul Salzburg cu tur de oraş ghidat.
Din echipa noastră de proiect au făcut parte: d-na ing Valentina Dărăbanţu, d-na ing Mariana Szenkovits și d-na ing Silvia Corina Turean, alături de elevele: Brad Maria Monica şi Rus Ana-Maria.
Echipa Partenerului industrial al proiectului-Compania Farmec S.A. a fost formată din: d-na ing. Sofia Irimie- şef departament cercetare, d-na ing. Anca Şipoş și d-soara ec. Simina Berindean.
prof ing Valentina Dărăbanţu
Coordonator Proiect România
Colegiul Tehnic Ana Aslan Cluj-Napoca