În perioada septembrie 2017- august 2019 Colegiul Tehnic Ana Aslan este Coordonatorul European al proiectului Erasmus+ KA2 cu titlul „FOCUS – Developing learning, life and interpersonal skills through a new FOrm-teaching CUrricula for Secondary students” cu nr. de referință 2017-1-RO01-KA219-037143, finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+ cu suma totală de 97380 euro.
În cadrul acestui proiect, pe durata a cinci zile, în perioada 4-8 martie 2019 a avut loc cea de-a treia activitate transnațională de învățare pentru elevi (Short-term students exchange) găzduită de Szkoła Podstawowa w Głogowie Małopolskim din Głogów Małopolski, Polonia. Din partea școlii noastre au participat elevele Kallo Beatrix și Nealcoș Mădălina (clasa a X-a A), însoțite de prof. Gabriela Pintea și prof. Simona Wachob.
La acest schimb de elevi au participat câte 3 elevi din toate cele patru școli partenere. Pe parcursul celor 5 zile, elevii au participat la ore împreună cu elevii polonezi și au lucrat la produsele finale ale proiectului în grupe multinaționale. Astfel, pornind de la cele temele de proiect ei au conceput un newsletter, numeroase postere și o broșură, au participat la ore de dezbatere publică și au făcut o vizită de studiu la Universitatea de IT și Management din Rzeszow,la Centrul Europe Direct unde au participat la atelierul „Career Prospects” De asemenea, ei s-au întâlnit cu voluntarii de la INPRO NGO și au participat la lecții de robotică.
Sesiunile de lucru s-au finalizat cu evaluări folosind instrumente online dar și o expoziție realizată de către elevi cu tot ceea ce au muncit și unde au fost invitați să participe elevi și profesori din alte școli din Rzeszow. Elevii au fot încântați să ofere detalii despre proiect și să poarte discuții pe baza materialelor prezentate și a oportunităților de utilizare a lor la clasă. Opinia generală a fost una pozitivă, toți elevii și profesorii fiind entuziasmați de calitatea produselor realizate, de varietatea de metode și tehnici folosite.
Această mobilitate a fost plină de activități de diferite feluri, de prietenie,dar și de cunoașterea multor obiceiuri și tradiții din țările partenere.
În cele 5 zile petrecute în Polonia, gazdele, ne-au prezentat școala, orașul, monunentele importante, dar și anumite activități extracurriculare, cum ar fi robotica. Aceste activități presupun inteligență, cunoașterea matematicii și a fizicii, dar și utilizarea figurilor de lego, care gândite, pot forma un robot, o mașină sau poate chiar o casă pe roți, depinde câtă atenție și creativitate acorzi muncii tale.
Activitățile de cunoaștere au fost foarte interactive, ne-au ajutat să comunicăm în limba engleză din ce în ce mai mult cu adolescenții din alte țări, care pe parcurs ne-au devenit prieteni, să cunoaștem lucruri noi, am ajuns chiar să și învățăm câteva cuvinte în greacă, poloneză și daneză.
Întruna din zile am învățat despre voluntariat, despre ceea ce ne dorim în viață, dar și cum să îi ajutăm pe ceilalți, cu eforturi mici și cu bunăvoință din partea noastră. Această “îmbogățire a cunoștințelor” a constat în alegerea corectă în viață a diferitelor opțiuni, dorința de a ajuta pe cineva cu drag și dezinteresat, nu obligat, precum și o comunicare eficientă în grup cu alte persoane.
Întreaga săptămână a fost plină de activități care treceau foarte repede, deoarece eram cu toții implicați, plini de idei, ceea ce ne-a ajutat să ne cunoaștem chiar și pe noi înșine mult mai bine. Pentru noi această experiență va rămâne una de neuitat și dacă aș mai avea această ocazie, aș participa cu drag.
Eleve: Kallo Beatrix Nealcoș Mădălina
Profesori însoțitori: Pintea Gabriela, Wachob Simona