Acasă » Noutati proiecte » O călătorie de doi ani prin lumea leadership-ului: final de proiect Comenius „Training for LIFE: Leadership Initiative For Europe” 2013-2015

O călătorie de doi ani prin lumea leadership-ului: final de proiect Comenius „Training for LIFE: Leadership Initiative For Europe” 2013-2015

Ultima editare Jan 17, 2022

Tipul Proiectului:

Perioada:

Coordonator:

Coordonatori:

Beneficiari:

Beneficiari și rezultate:

Școli partenere:

Parteneri:

Partener industrial:

Discipline:

Website:

Echipa de proiect:

Obiective:

Metode de Cercetare:

Premii

Enclosure: >

În perioada August 2013-Iulie 2015 Colegiul Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca a fost Coordonatorul European al Proiectului Comenius ”Training for LIFE: Leadership Initiative For Europe” cu o finanțare totală în valoare de 206.500 Euro. Parteneri în acest proiect au fost școli din alte 9 țări europene: Polonia, Portugalia, Lituania, Letonia, Croația, Danemarca, Ungaria, Turcia și Italia. Grupul țintă a fost reprezentat de de elevii cu vârsta între 13-18 ani care învață în cele 10 școli partenere.

Acest parteneriat școlar multilateral a fost finanțat de către Comisia Europeană, prin Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții, subprogramul sectorial Comenius. Colegiul Tehnic ”Ana Aslan” a beneficiat de o finanțare în valoare de 24.000 Euro necesară implementării proiectului și din care au fost realizate mobilitățile transnaționale a 17 elevi de liceu și 17 profesori ai instituției.

Proiectul a fost unul centrat pe elevi și implicarea activă a acestora în activități specifice temei comune la nivel de parteneriat. Tematica leadership-ului și a antreprenoriatului a fost una motivantă pentru elevi și relevantă pentru toate instituțiile implicate în proiect. Activitățile proiectului au fost integrate în curriculum și au avut un caracter interdisciplinar. Fiind un proiect centrat pe elevi, aceștia au fost implicați în toate etapele de realizare a proiectului, de la planificarea acestuia, până la evaluarea și diseminarea rezultatelor.
Produsele finale ce au fost realizate de către cei 2000 de elevi și 200 de profesori implicați la nivel european constau din:

Partea practică a parteneriatului a reprezentat-o Clubul de Proiecte ce a funcționat în fiecare școală și care a dezvoltat în cei 2 ani diferite proiecte cu impact asupra școlii și comunității locale.

„Proiectul şi-a propus activarea, creşterea, antrenarea şi dezvoltarea competenţelor de leadership şi de antreprenoriat la elevii de liceu, oferindu-le o platformă nouă de gândire şi de luare a hotărârilor cu privire la cariera şi viaţa lor personală viitoare. Pe lângă însușirea cunoștințelor propriu zise și dezvoltarea competențelor de leadership, prin folosirea metodelor interactive de predare/învăţare (dezbateri, prezentări PowerPoint, joc de rol, discuţii, studii de caz, discursuri) elevii și-au îmbunătăţit și competenţele comunicaţionale, digitale şi de prezentare în limba engleză. Deoarece am vrut să ducem dincolo de zidurile școlii beneficiile acestui proiect am organizat la Cinema Mărăști, în luna februarie, prima Conferință de Leadership și Antreprenoriat Learn2Lead adresată liceenilor http://ro.cluj2015.eu/news/newsfeed/194-learn2lead-ntlnirea-elevilor-cu-leadershipul.html. Au participat aprox. 250 de elevi și profesori din 21 de licee și colegii din Cluj și ne-am bucurat să avem ca parteneri Federația SHARE, Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj dar și 5 companii de succes ale Clujului. Sperăm ca și pe viitor această conferință să aducă împreună cele 3 medii: școala, comunitatea locală și mediul de afaceri înspre beneficiul tuturor.” (prof. Andreea Suciu, coordonatorul european al proiectului).

La nivel european, în cifre, proiectul a realizat: 166 mobilități pentru elevi, 156 mobilități pentru profesori, 121 de produse locale, 47 de proiecte pentru comunitate organizate prin CLIP (Clubul de Leadership și Inițiativă prin Proiecte), 114 acțiuni de voluntariat și a obținut 10 Premii naționale.

Coordonator European,
Prof. Andreea Suciu


DISCLAIMER: Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții, subprogramul sectorial Comenius. Prezenta comunicare reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și Comisia Europeană și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale nu este responsabilă de modul în care este folosit conținutul acestor informații.